Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Στην Τρίπολη για διαβούλευση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τοπικούς φορείς ο Κ. Μουσουρούλης

Την Τρίπολη επισκέφθηκε την Παρασκευή 7 Αυγούστου ο Κωστής Μουσουρούλης, στο πλαίσιο διαβούλευσης με φορείς του Δημόσιου Τομέα και της Αυτοδιοίκησης, τους Επαγγελματικούς και Κοινωνικούς Εταίρους, καθώς και Ακαδημαϊκούς και Ερευνητικούς Φορείς.

Μετά τη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, ο κ. Μουσουρούλης παρουσίασε τους βασικούς άξονες του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για την περιοχή της Μεγαλόπολης, διαδοχικά, στους αντιπεριφερειάρχες και τους περιφερειακούς συμβούλους της περιφερειακής Αρχής, σε επικεφαλής και εκπροσώπους των συνδυασμών της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, σε εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στη διοίκηση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, σε εκπροσώπους του Οικονομικού Επιμελητηρίου, στην διοικούσα επιτροπή του Τμήματος Πελοποννήσου του ΤΕΕ και στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Επιτροπή, ο οποίος τη Δευτέρα 10 Αυγούστου θα βρίσκεται στη Μεγαλόπολη για διαβούλευση με τη δημοτική αρχή, τους εκπροσώπους των μειοψηφιών του Δημοτικού Συμβουλίου και με τοπικούς φορείς,  είχε συναντήσεις και με εκπροσώπους αγροτών. Σημειώνεται, ότι ο πρόεδρος της Αρκαδία Α.Ε. Παναγιώτης Μπούρας, επέδωσε στον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής ΣΔΑΜ το master plan που εκπονήθηκε εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την μετάβαση της περιοχής της Μεγαλόπολης στην μεταλιγνιτική εποχή.

Ικανοποίηση εξέφρασε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής ΣΔΑΜ  Παναγιώτης Νίκας, τονίζοντας ότι θα πρέπει οι εξαιρετικά μεγάλες πιστώσεις για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, μέσα από την ορθή αξιολόγηση και κατανομή τους, “να συμβάλουν ώστε η Μεγαλόπολη να μην υποστεί κραδασμούς από τη διακοπή της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων και να μεταβεί στη μεταλιγνιτική εποχή με καλύτερες προϋποθέσεις απ’ ό,τι στο παρελθόν” και επισημαίνοντας παράλληλα:

“Όλη η φροντίδα μας θα αφορά τη Μεγαλόπολη και την περιοχή της, με δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε να επιτραπεί στους νέους ειδικά ανθρώπους να παραμείνουν στον τόπο τους. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει ήδη διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και για τη Δυτική Μακεδονία και για τη Μεγαλόπολη” σημείωσε ο περιφερειάρχης, ο οποίος κατέληξε υπογραμμίζοντας:

“Διευκρινίζω ότι οι πιστώσεις που θα έλθουν προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για την περιοχή της Μεγαλόπολης, η οποία πρέπει να υποστηριχθεί καθώς έχει υποστεί πολλά για 50 και πλέον χρόνια από την λειτουργία των εν λόγω μονάδων, με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τις γενικότερες συνέπειες για τον τοπικό πληθυσμό”.

Ο κ. Μουσουρούλης από την πλευρά του δήλωσε: «Συζητήσαμε τη διαφοροποίηση του παραγωγικού μοντέλου του Δήμου Μεγαλόπολης, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον μετασχηματισμό των παραγωγικών κλάδων, οι οποίοι έχουν ατροφήσει όλα αυτά τα χρόνια λόγω της μονοκαλλιέργειας του λιγνίτη. Σημαντικός τομέας εκτός από τον τουρισμό είναι και ο πρωτογενής. Παρ’ όλα αυτά η διατήρηση της ενεργειακής ταυτότητας της περιοχής είναι και αυτή μέσα στο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Τα στοιχήματα αυτά είναι συλλογικά. Το να πετύχεις να μην μείνει κανένας πίσω και να βγουν όλοι κερδισμένοι μόνο με τη λογική της ομάδας επιτυγχάνεται. Και ΟΜΑΔΑ σημαίνει Όλοι Μαζί Αποδίδουμε Διπλά Αποτελέσματα.

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής συνέχισε: «Σήμερα παρουσίασα το πρόπλασμα του master plan για τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, του οποίου η επίσημη διαβούλευση ξεκινά τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, ενημέρωσα για την προετοιμασία που έχει κάνει η Κυβέρνηση ως προς το θεσμικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα οικοδομηθεί το νέο πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης με την προϋπόθεση ότι θα διορθώσουμε τα σφάλματα του παρελθόντος σε όλα τα επίπεδα των αναπτυξιακών προγραμμάτων, του σχεδιασμού, του προγραμματισμού, της διαχείρισης και της υλοποίησης.

Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα ξεκαθάρισε: «ότι η ολοκλήρωση του master plan συμπίπτει και πρέπει να συμπέσει με την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ, την 1/1/2021. Έχουμε τη βαθιά πεποίθηση ότι θα είμαστε έτοιμοι να έχουμε ένα εγκεκριμένο master plan και ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης για την επόμενη περίοδο πολύ πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη κυβερνητική πρωτοβουλία. Το χρονοδιάγραμμα τηρήθηκε παρά τη δυσκολία που έφερε η πανδημία του COVID- 19. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει την επεξεργασία του Επιχειρησιακού Προγράμματος και την έχουμε στείλει στα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και παράλληλα είμαστε σε επαφή με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. έτσι ώστε να έχουμε και από εκεί μια σύμφωνη γνώμη όταν έρθει η ώρα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την έγκριση των νέων προγραμμάτων».

Ο κ. Μουσουρούλης τόνισε: «Υποχρέωση όλων και πρωτίστως της Πολιτείας είναι να εξασφαλίσει για τους πολίτες της Μεγαλόπολης μια καλύτερη ζωή. Πιο καθαρή, πιο υγιεινή και με περισσότερες προοπτικές».