Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Είναι έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον "πράσινο" αγροτοβιομηχανικό τομέα στην Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη

Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ρεπορτάζ στο περιοδικό "Agricola" της εφημερίδας "Καθημερινή της Κυριακής", ο Κωστής Μουσουρούλης, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις που έχει εκδηλωθεί για τις περιοχές μετάβασης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "...Οι ωριμότερες από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί λίγο πριν από την αφετηρία του ΕΣΠΑ υπερβαίνουν σε ύψος επένδυσης τα 3,5 δισ ευρώ, ποσό ενδεικτικό του μεγέθους του οικοσυστήματος επενδύσεων..."  και προσέθεσε  ότι αφορούν σε "... πέντε άξονες- καθαρή ενέργεια, βιομηχανία, έξυπνη αγροτική παραγωγή, βιώσιμος τουρισμός, τεχνολογία και εκπαίδευση, με επενδυτικούς μαγνήτες ατράνταχτα πλεονεκτήματα -ενεργειακά δίκτυα, ισχυρούς πόρους και κίνητρα, που έθεσαν τις περιοχές αυτές στο στόχαστρο των επενδυτών.

Υπογράμμισε επίσης ότι "... Στα επενδυτικά σχέδια που μέχρι-στιγμής έχουν κατατεθεί στην Τεχνική Επιτροπή περιλαμβάνονται εκσυγχρονισμοί μονάδων παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, δραστηριότητες επέκτασης σε νέους κλάδους τροφίμων υδροπονικές μονάδες κ.λ.π. Οι μονάδες αυτές ενσωματώνοντας προηγμένες τεχνολογίες απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά αγροτικών αγαθών και κυρίως στις κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας ανάπτυξης οι οποίες αποδίδουν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στην αγροτική περιβαλλοντική ανάπτυξη.

Η ουσία είναι ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό παραγωγικό κλάδο για τις τοπικές οικονομίες με τις έξυπνες διαδικασίες παραγωγής μεταποίησης και διάθεσης αγροτικών προϊόντων και προϊόντων ζωικής παραγωγής να ανοίγουν δρόμους για μια δυναμική επέκταση".

Ο Γιώργος Κασαπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, τόνισε από την πλευρά του ότι '...Ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ένας από τους πέντε βασικούς πυλώνες του νέου αναπτυξιακού μοντέλου που προωθεί η Περιφέρεια για τη μεταλιγνιτική εποχή".

Γι' αυτό και πολλές επιχειρήσεις "... από τις σοβαρότερες,  θέλουν να αδράξουν το μομέντουμ και να αξιοποιήσουν το πλέγμα ισχυρών κινήτρων διπλάσιας σχεδόν έντασης από τα ισχύοντα σήμερα που προβλέπονται για επενδύσεις στις προαναφερθείσες περιοχές και στα νησιά που ηλεκτροδοτούνται από πετρελαϊκές μονάδες στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ΣΔΑΜ". 

Για ολόκληρο το άρθρο δείτε εδώ.