Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στηρίζει επενδύσεις Δίκαιης Μετάβασης 325 εκατ. ευρώ σε περιοχές εξόρυξης λιγνίτη της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης

Σήμερα υπογράφηκε συμφωνία από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer, παρουσία του Christian Kettel Thomsen, Αντιπροέδρου της ΕΤΕπ, υπεύθυνου για την Ελλάδα και την ενέργεια και του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Κωστή Μουσουρούλη.

Η συμφωνία αποτελεί μια νέα πρωτοβουλία περιφερειακής χρηματοδότησηςμε την οποία:

  • Η ΕΤΕπ υποστηρίζει επενδύσεις στη βιώσιμη ενέργεια, τις μεταφορές, την κοινωνική στέγαση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και το περιβάλλον σε όλη τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη

  • Ειδικοί της ΕΤΕπ θα συνεργαστούν με Έλληνες εταίρους για να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και να βοηθήσουν στην προετοιμασία και υλοποίηση του έργου

  • Νέο πρόγραμμα για την υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων που εξαρτώνται από την παραγωγή λιγνίτη και τη βιομηχανία

  • Η χρηματοδότηση ύψους 325 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί την αφετηρία της υποστήριξης που θα παρέχει η ΕΤΕπ για την υλοποίηση επενδύσεων στις λιγνιτικές περιοχές.

Οι τοπικές κοινότητες στη Βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο που εξαρτώνται παραδοσιακά από την εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη, τη βαριά βιομηχανία και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, αναμένεται να επωφεληθούν από νέες επενδύσεις ύψους έως 325 εκατ. ευρώ και βέλτιστες πρακτικές τεχνικού χαρακτήρα που υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και από επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νέα πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί ειδικά για να υποστηρίξει το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της ελληνικής κυβέρνησης.

 

Η νέα συμφωνία θα «ξεκλειδώσει» επενδύσεις στους τομείς της βιώσιμης ενέργειας, της πράσινης κινητικότητας, της κοινωνικής στέγασης, της ανάπτυξης δεξιοτήτων και της κατάρτισης και του περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα, αναμένεται να ενισχύσει τα επόμενα έτη την απασχόληση στη Δυτική Μακεδονία, ειδικά στις περιοχές της Κοζάνης και της Φλώρινας, καθώς και στη Μεγαλόπολη στην Πελοπόννησο.

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Κωστής Μουσουρούλης, δήλωσε: «Με την αμετάκλητη δέσμευση της ΕΤΕπ να αναλάβει ρόλο βασικού εταίρου χρηματοδότησης και τεχνικής υποστήριξης αναπτυξιακών έργων στρατηγικού χαρακτήρα στις υπό μετάβαση ελληνικές περιοχές, κάνουμε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς την υλοποίηση του μεγαλύτερου σχεδίου οικονομικής διαφοροποίησης και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης που οργανώθηκε ποτέ στη χώρα. Ένα ποσοστό του κόστους των έργων εκείνων που θα δανειοδοτηθούν από την ΕΤΕπ θα επιχορηγείται απευθείας από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., ενισχύοντας περαιτέρω την ήδη εξασφαλισμένη για το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης δημόσια χρηματοδότηση ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε το Πρόγραμμα αυτό προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την οικονομική διαφοροποίηση των εξαρτημένων από τον άνθρακα ηπειρωτικών και νησιωτικών περιοχών της χώρας. Επιπλέον, στο πρόσφατα εγκεκριμένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης εντάχθηκαν μεγάλα έργα αποκατάστασης των εδαφών στα πεδία εξόρυξης λιγνίτη και θα χρηματοδοτηθούν με 300 εκατ. Ευρώ. Ταυτόχρονα, διασφαλίσαμε τη δυνατότητα παροχής ισχυρών επενδυτικών κινήτρων αυξημένων κατά 15%-25% σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα, τα οποία θα κινητοποιήσουν τεράστια ιδιωτικά κεφάλαια σε όλες τις περιοχές σε μετάβαση.
Η Ευρώπη ηγείται της παγκόσμιας προσπάθειας για ένα βιώσιμο μέλλον, με την Ελλάδα από την Ελλάδα».

Για την Ανακοίνωση Τύπου του ΥΠΕΝ δείτε εδώ.

 Ομιλία του Κωστή Μουσουρούλη εδώ.