Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τίμερμανς: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρότυπο απολιγνιτοποίησης

Την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα ελληνικά σχέδια απολιγνιτοποίησης εκφράζει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε έξι ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και η «Κ», την παραμονή της παρουσίασης του νέου, ακόμα πιο φιλόδοξου στόχου για μείωση εκπομπών κατά 55% ως το 2030 σε σύγκριση με το 1990, ο κ. Τίμερμανς δηλώνει:

«Επικροτώ τις ελληνικές αρχές για την τόλμη τους!» και δεσμεύεται να στηρίξει την ελληνική προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεση της Κομισιόν. «Είμαστε σε επαφή με την Ελλάδα εδώ και αρκετούς μήνες γιατί κινήθηκαν πολύ νωρίς στην κατεύθυνση της απανθρακοποίησης» τονίζει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

«Ο συνδυασμός της πλήρους απουσίας οικονομικής προοπτικής των λιγνιτωρυχείων και των εξαιρετικά αρνητικών περιβαλλοντικών συνεπειών τους, σε μία χώρα που εξαρτάται σημαντικά από την ποιότητα του φυσικού της περιβάλλοντος από οικονομική άποψη, συνέβαλλαν σε έναν στόχο που είναι εξαιρετικά φιλόδοξος – αλλά και έξυπνος.

Όσοι κινούνται πρώτοι έχουν πλεονέκτημα στην πράσινη μετάβαση, θα εισπράξουν τα οφέλη ταχύτερα. Και δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα κάνω ό,τι μπορώ για να διασφαλίσω ότι το ελληνικό σχέδιο θα πετύχει. Όπου μπορούμε να βοηθήσουμε, θα το κάνουμε. Υπάρχουν αρκετές χώρες όπου εξακολουθούν να λειτουργούν λιγνιτωρυχεία – η Τσεχία, η Πολωνία, η Γερμανία.

Το επιτυχημένο κλείσιμό τους στην Ελλάδα, με τη δημιουργία οικονομικών ευκαιριών σε άλλους τομείς στις περιοχές όπου λειτουργούσαν, θα είναι ένα εξαιρετικό πρότυπο που θα επιτρέψει σε άλλες περιοχές να πιστέψουν ότι μπορούν κι εκείνες να πετύχουν το ίδιο».

Πώς κρίνει το γεγονός ότι το συμπλήρωμα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης περιορίστηκε στα 17,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-7 αντί για τα 40 δισ. ευρώ που είχε προτείνει η Επιτροπή τον Μάιο; Τι δείχνει αυτό για τη διάθεση των «27» να στηρίξουν την πράσινη μετάβαση; «Εξαρτάται πώς θα το προσεγγίσει κανείς» απαντά. «Το αρχικό αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν για μόνο 5 δισ. ευρώ. Εξακολουθεί να είναι περισσότερα από τα διπλά από την αρχική δική μας πρόταση [σ.σ.: 7,5 δισ. ευρώ]. Φυσικά θα ήθελα να είναι περισσότερα, αλλά ήδη το ποσό στο οποίο κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι μεγάλο».

https://www.kathimerini.gr/opinion/interviews/561081829/timermans-i-ellada-mporei-na-ginei-protypo-apolignitopoiisis/