Κωστής Μουσουρούλης: «Η Δυτική Μακεδονία διαθέτει ένα τεράστιο κεφάλαιο»
Στην εκπομπή «Θέσεις και Αντιθέσεις» του Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη, που προβλήθηκε στις 20 Ιουλίου 2021 στον Flash TV της Κοζάνης, παραχώρησε συνέντευξη ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Κωστής Μουσουρούλης.
Ο κ. Μουσουρούλης παρουσίασε τη μείωση των δαπανών της ΔΕΗ στα ορυχεία την τελευταία δεκαετία από χρόνο σε χρόνο, η οποία ήταν συνολικά 471 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και τους δείκτες της ανεργίας του τομέα από το 2011 ως το 2018, εξήγησε ότι καμία Κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να ανατρέψει αυτή την πορεία και διερωτήθηκε: «Αν δεν υπήρχε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και η ΔΕΗ συνέχιζε με τον λιγνίτη ποιος θα έπαιρνε την ευθύνη; αν παραμέναμε στη λύση της φθοράς, τι θα γινόταν;»
Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής τόνισε: «Ο στόχος του ΣΔΑΜ είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά με νέους όρους και προτεραιότητες που και χρηματοδοτούνται και κινητροδοτούνται ισχυρά σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Είναι μονόδρομος για να αποτρέψουμε την ερημοποίηση της περιοχής».
Απάντησε ακόμη στην κριτική που γίνεται ότι ο σχεδιασμός αποτελεί έκθεση ιδεών. «Με έκθεση ιδεών δεν θα είχαμε διπλασιασμό των κινήτρων” ανέφερε, ενώ παρουσίασε το ύψος των κινήτρων για μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, ενώ τόνισε: «Δύο είναι τα ζητήματα μας: η απορρόφηση της ανεργίας που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της φθοράς και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε συγκεκριμένους τομείς» και διερωτήθηκε: «Αν δεν είχαμε Πράσινη Συμφωνία και Εθνικό Σχέδιο, θα είχαμε σχεδιασμό και ετοιμότητας για τον Ε-65; Θα βλέπαμε Ε-65 και επέκταση σιδηροδρομικού δικτύου; Θα είχαμε Κοινωνικό Πακέτο 107 εκατομμύρια ευρώ; Θα είχαμε έργα από το Πράσινο Ταμείο, όπως η Ζώνη Καινοτομίας που ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας; Θα είχαμε Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης;»
Ο κ. Μουσουρούλης κατέληξε: «Το τεράστιο κεφάλαιο που έχει η Δυτική Μακεδονία δεν είναι μόνο τα κίνητρα και τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι οι άνθρωποι, με την κατάρτιση που έχουν, είναι τα δίκτυα, που μπορούν να μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας είναι ο κόσμος που είναι εξοικειωμένος με τη βιομηχανική παραγωγή, είναι ο φυσικός πλούτος, είναι το πολιτιστικό απόθεμα».
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκπομπή πατήστε εδώ.